Başvuru Şartları

* Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli Yüksek Lisans Programı’nın kontenjanı yıllık 12 kişi, yatay geçişle gelecek öğrenciler için 2 kişi olarak belirlenmiştir.

** Radyo, Televizyon ve Sinema alanında lisans derecesi olmayan öğrencilere bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

*** Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.

**** Üniversite içindeki başka bir anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış ders aşamasında olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara ilgili anabilim dalının olumlu görüşü de alınarak, yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçişler yarıyıl başlarında ve araştırma görevlisi sınavını kazanan öğrenciler hariç, ders alma süresi içerisinde yapılır. Yatay geçiş yapan yüksek lisans öğrencisi tez önerisini en erken, yatay geçiş yaptığı dönem sonunda verebilir. Lisansüstü programlara yatay geçiş yapan öğrencinin başvurduğu anabilim dalı için başvuru sırasında adaylarda aranan yabancı dil koşulunu sağlaması gereklidir.

 

 

 

2022-23 Güz Yarıyılı Lisansüstü Programlar Başvuru Kılavuzu için TIKLAYINIZ.

Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Başvuru Sistemi için TIKLAYINIZ.

 

 

Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programına; 12.10.2016 tarihli ve 29855 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklikleri ilave edilmiş 22.11.2019 tarihli son şekline göre, ilgili yönetmeliğin öğrenci kabulüne ilişkin 4. maddesinde belirlenen koşullar çerçevesinde öğrenci kabul edilecektir. Buna göre;

1) Lisans diplomasına sahip olmak,

2) ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmak,

3) ALES yerine geçebilecek, ALES taban puanına karşılık, YÖK tarafından belirlenen GMAT, GRE ve benzeri sınavlardan eşdeğer puanı almış olmak,

4) YDS’den en az 55 puan almış olmak, 

5) YDS yerine geçebilecek, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınav eşdeğerliklerinde yer alan TOEFL, PTE, Test DaF, DELF ve Goethe Zertifikat sınavlarının birinden eşdeğer puan almış olmak veya Üniversite Rektörlüğü tarafından yaptırılacak yüksek lisans başvuru yabancı dil sınavından Senato tarafından belirlenen asgari başarı puanı olan 55 puanı almış olmak şartları aranır.

Yüksek lisans programlarına başvuran adayların değerlendirilmesinde; adayın lisans not ortalaması ve tezli programlar için yabancı dil puanı, ayrıca bir yazılı sınav ve mülakat/çalışma dosyası inceleme ve/veya anasanat dalı uygulama sınavı esas alınır.

Başvuran adayların niyet mektubu sunmaları zorunludur.

Adayın not ortalaması 100’lük sistemde verilmemiş, sadece 4’lük sisteme göre verilmiş ise YÖK’ün belirlediği çevrim tablosuna göre 100’lük sistemdeki karşılığı alınır.

Yazılı sınav, mülakat/çalışma dosyası inceleme ve/veya anasanat dalı uygulama sınavı 100 üzerinden değerlendirilir.

Adayın giriş puanının hesaplanabilmesi için, yazılı sınav ve mülakat sınavına girmesi zorunludur. Bu sınavlara girmeyen adayların başarı notu hesaplanmaz.

Yüksek lisans giriş sınavlarının değerlendirilmesi amacıyla ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı kurul/akademik kurul kararı ile yapılan öneri ve enstitü yönetim kurulu kararı ile 3 asıl ve 2 yedek veya 5 asıl ve 2 yedek kişiden oluşan jüri oluşturulur. Jüri, jüri üyeleri ile lisansüstü öğrenci adayı arasında birinci derece akrabalık bağı bulunmayan kişilerden oluşturulur. Birinci derece akrabalık bağının tespiti hâlinde sınavda yedek üye görev alır; gerekli hâllerde jüri yenilenir. Yüksek lisans giriş puanı her bir aday için;

1) ALES standart puanının ya da GMAT veya GRE’den aldığı eşdeğer puanının %50’si alınır,

2) Lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si;

3) Yazılı ve mülakat/çalışma dosyası inceleme sonucu ortalamasının %25’i alınır,

4) Yabancı dil puanının %5’i alınır,

ç) Yüksek lisans giriş puanı 65 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dâhilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili enstitü tarafından yapılır.